Logga in

Glömt ditt lösenord?

Är du ny kund?

delikatesser på nätet
Tillbaka
2020-06-17
Pasta med smak av havet

Recept av Mats Westergren  @m_ace_ing_kitchen på instagram. (Facebook)

INGREDIENSER:

Pasta Mezzi Rigatoni från Delverde (beräkna på ca 70g/person)
2msk olivolja, extra virgin
200g färska eller tinade räkor
3 st vitlöksklyftor
1/2 st röd chili eller 1tsk chili flakes
1 st rödlök
2msk tomatpuré
10-12st körsbärstomater
1dl vitt vin
3msk hummerfond
3dl matlagningsgrädde
2dl pastavatten
1st citron, både saft & zest
1 kruka dill

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Spara sedan 2-3dl av pastavattnet innan du häller av den.
  2. Skiva vitlök, röd chili & rödlök. Halvera körsbärstomaterna. Finhacka dillen, spara några fina kvistar till garnering.
  3. Hetta upp en panna med olivolja till medelvärme. Lägg i vitlök, rödlök & röd chili. Låt allt bli mjukt, tar ca 5-6min. Tillsätt tomatpuré & körsbärstomater. Låt fräsa med en stund tills körsbärstomaterna karamelliseras.
  4. Häll på vitt vin och låt det koka bort. Tillsätt sedan hummerfond & matlagningsgrädde. Låt sjuda till önskad konsistens.
  5. Vänd ner räkor (spara några fina till garnering) & dillen. Smaka av med citronzest & saft.
  6. Vänd sedan i pastan & späd med pastavatten tills du får en krämig sås.
  7. Garnera anrättningen med fler räkor & fina dillkvistar.


2020-07-07
Chili Fettuccine med paprika, vitlök och sardeller

Får vi fresta med en snabblagad lunch från La Campofilone? Chili Fettuccine på sicilianskt vis med paprika, vitlök och sardeller. Helt underbart!

250g La Campofilone Fettuccine Chili⁠
2 paprika⁠
1 färsk vitlök⁠
russin⁠
150g sardeller⁠
persilja⁠
ströbröd⁠
extra jungfruolivolja⁠
salt⁠
peppar⁠

Krossa och bryn en färsk vitlök tillsammans med olivolja i en traktörpanna, lägg i sardellerna efter någon minut och låt dem få färg. Häll i russin. Strimla paprikan och sautera i 10 minuter, tills de mjuknat. ⁠
Koka fettuccine i rikligt med saltat vatten, låt den rinna av - spara en liten del vatten! - och sautera i pannan tillsammans med såsen och en slev pastavatten.⁠
Häll till sist över ströbröd och persilja. ⁠
Rör om i några minuter, smaka av med salt och peppar, servera!⁠

Se mer
2020-07-07
Rödbetshummus

Underbart god och snabblagad rödbetshummus med ekologiskt rödbetssalt från ADD:WISE. Perfekt till pitacrackers!
Recept av @matmodig

Ingredienser:
1 rödbeta
1 frp kikärtor
1 pressad vitlök
1 msk olivolja
1 msk tahini
1 msk citronsaft
1-2 tsk Havssalt ekologisk rödbeta
Peppar efter smak
Några droppar tabasco 

Koka rödbetan mjuk, mixa med övriga ingredienser och smaka av med kryddorna. 

Se mer
2020-06-17
Ramslöksbearnaise

Somrig ramslöksbea av Mats Westergren  @m_ace_ing_kitchen på instagram. (Facebook)

För 4 portioner

• 200 g smör

• 2-3 msk torkad ramslök

• 2-3 msk vitvinsvinäger

• 4 äggulor

• 2 dl rapsolja med ramslök

• salt och vitpeppar

 

Så här gör du:

1. Smält smöret och ställ det åt sidan till det svalnat till rumstemperatur.

2. Blanda ramslök och vinäger och låt det stå och dra ett tag.

3. Vispa äggulorna och häll sakta i rapsoljan med ramslök, när det börjar tjockna så kan man öka takten.

4. Vispa ned smöret, men häll inte i det vita som ligger på bottnen.

5. Vispa ner vinägerblandningen.

6. Smaka av med salt och vitpeppar.

Se mer
2020-06-08
Gravlax med Dijon- & Honungs-sås

Tillagningstid: 15 minuter

För 4-6 personer

Ingredienser:
500gr lax
50g grovt salt
30g rörsocker
1 tsk rosépeppar
nymalen svartpeppar
1 litet knippe dill
zest av 1 lime
2 msk dijonsenap
2 msk honung
1 msk champagnevinäger
1 msk rapsolja
salt & peppar

Instruktioner:
1. Blanda grovt salt, rörsocker, Iimezest och grovt mald rosépeppar. Hacka I dillen och häll i nymalen svartpeppar.

2. Skär bort eventuellt skinn från laxen. Lägg halva saltblandningen i botten av en form, lägg sedan över laxen. Häll över resten av blandningen och massera in den i fisken. Se till att hela laxen är täckt. Täck ordentliget med plastfolie och ställ in i kylen minst 48 timmar.

3. Dags för såsen! Blanda senap honung och vinäger. Salta och peppra, blanda i ungefär 2 msk färsk dill.

4. Skrapa bort kryddorna ordentligt och skär i tunna skivor.

5. Häll över dijon- och honungs-såsen. Servera på rågbröd eller snittar.

Se mer
2020-05-22
Hur vet jag att chokladen är av bra kvalitet?

Börja med att ta en titt på innehållsförteckningen, den ska vara så kort som möjligt. En bra choklad innehåller följande ingredienser:

Kakaomassa
Rörsocker

Sen kan chokladen utan att förlora i kvalite också innehålla kakaosmör och vanilj av god kvalite. Är det mjölkchoklad ska den även innehålla mjölkpulver. En del choklad innehåller lecitin av något slag.

När du väl har chokladen ute ur förpackningen kan du bryta den, en välgjord choklad ger ifrån sig ett knäckande klickljud och när du har den på tungan smälter den utan att lämna en klibbig känsla i munnen.

Även kakaobönan som används och vart den odlats påverkar chokladens kvalite och smak. Forasterosbönan är den som är billigast och har sämst kvalite, Criollo den bästa och Trinitario antas vara en hybrid mellan dessa två. Finast av dom alla är Criollobönan Porcelana.

Se mer
2020-05-22
12 saker du inte visste om choklad

Men hur mycket vet du om choklad - egentligen? Visste du till exempel att choklad i stort sett är en grönsak och att Sverige började att tillverka chokladkakor och praliner redan 1872?

 

Här är 12 saker du kanske inte visste om vårt favoritgodis:

1. Vit choklad är smaklös

Vit choklad skiljer sig från vanlig choklad på det sättet att det endast är fettet från kakaobönan som används till tillverkning, inte själva kakaomassan. I övrigt tillverkas den precis som brun choklad och resultatet är en nästan vit choklad. Den brukar smaksättas med vanilj eftersom kakaosmöret i sig nästan är smak- och doftlöst. 

2. Choklad är gammalt 

Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer, och bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år. 

3. Mjölkchoklad är den värsta miljöboven

Mjölkchoklad har cirka tre gånger så stor miljöpåverkan som mörk choklad, visade en studie från 2011 vid Institutet för Livsmedel och Bioteknik som beställts av Livsmedelsverket. 

4. Kakao har använts som valuta 

Aztekerna använde kakaobönor som betalningsmedel och bönorna var en eftertraktad bytesvara i hela Centralamerika. Det sägs också att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade ett lager om nära 1 000 ton torkade kakaobönor vilket var en otrolig förmögenhet på den tiden. 

5. Choklad är (typ) en grönsak 

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel som är baserade på kakaobönan och bönan framställs av kakaoträdet Theobroma Cacaos frukt. Så med lite god vilja kan vi faktiskt kalla choklad för en grönsak. 

6. Britter skapade den första chokladkakan 

1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första mer fasta chokladbiten kunde tillverkades 1847 av The Fry & Sons shop, ett brittiskt chokladföretag.  

7. Varm choklad var den första chokladdelikatessen 

Det var vanligt att koka varm choklad i både den mexikanska och aztekiska kulturen bland framstående personer, men smaken var inte alls som den är idag och drycken kryddades ofta med chili och vanilj. 

8. Mjölkchoklad skapades i Schweiz 

Daniel Peter skapade den första riktiga mjölkchokladen 1875, efter att ha testat sig fram i över åtta år. Kondenserad mjölk visade sig vara nyckeln för att receptet skulle funka. 

9. Det krävs 600 bönor för 1 kilo choklad

För att göra ett kilo choklad krävs det mellan 300-600 kakaobönor, vilket motsvarar ungefär mellan 10 och 20 kakaofrukter. 

10. Nästan all choklad kommer från Afrika 

Cirka två tredjedelar av all kakao framställs i Västafrika, med 43 procent i Elfenbenskusten. 

11. Kakaoträd kan bli 200 år gamla 

Kakaoträden kan bli så gamla som 200 år men producerar bara kakaobönor i 25 år. 

12. Choklad smälter ovanligt fort 

Choklad är den enda ätbara substansen som smälter vid cirka 33 grader, vilket kan förklara varför den smälter så snabbt på tungan.

Se mer
2020-05-13
Krämig soppa på morotspesto

Snabblagad och nyttig soppa med underbar smak av färska morötter.

Ingredienser för 1 portion

1 burk morotspesto á 135g
Brödkrutonger
Riven Grana Padano
Ca 2 dl grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
Färsk basilika
Gräslök
Olivolja
Peppar

Bryn en klyfta vitlök i lite olivolja i en non-stick panna på låg värme.

Rör under tiden morotspeston i en ny panna, häll över grönsaksbuljongen och värm på låg värme några minuter.

Ta bort vitlöksklyftan ur den första pannan och häll i en näve brödkrutonger, bryn lätt för att låta dem få smak av vitlöksoljan.

Droppa lite olivolja i sopptallriken och häll i den varma morotsoppan, häll över några matskedar riven grana padano, krutongerna, lite finhackad gräslök och dekorera avslutningsvis med några basilikablad. Smaka av med peppar.

Servera varmt!

Se mer
2020-05-12
Pasta med Gorgonzolasås à la Italia

Enklare pastasås är nog svår att hitta. Rena himmelriket för gorgonzolaälskaren.
Såsen går också utmärkt att servera till en grillad köttbit eller kycklingfilé och en enkel grön sallad.

Ingredienser:
2 portioner
200 g gorgonzola
2 dl matlagningsgrädde
1/3 tärning grönsaksbuljong
1 paprika
Äggpasta Tagliatelle

Tillagning:
Lägg ost och matlagningsgrädde i en kastrull.
Rör runt tills osten smält och det blivit en krämig sås.
Smula ner en liten bit av en grönsaksbuljongtärning och rör runt.
Servera såsen till nykokt tagliatelle och några fina paprikaringar.

Se mer
2020-04-25
Vad är Gremolata?

Gremolata är en läcker italiensk blandning av hackad persilja, vitlök, olja och citronskal.
Passar utmärkt som fyllning i kyckling, i grytor eller som ett uppfriskande och gott tillbehör till fisk eller kött.
Gremolata är traditionellt en garnering till ossobuco.

Se mer
2020-04-21
Fakta om Vinäger

Vinäger är en smaksättare som framställs genom att man jäser vin, risvin, öl eller cider. Det tar tre till fyra veckor för vätskan att oxidera och förvandlas till vinäger. Slutprodukten får smak av den dryck den har framställts av.

Balsamvinäger skiljer sig dock från övriga sorter, och görs på färsk druvmust som kokas och sedan jäses för att sedan lagras i minst 12 år.

Det finns fyra typer av vinäger: rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, äkta balsamvinäger och äppelcidervinäger.

Smaken på vinäger varierar från riktigt sura och sträva till söta och lena. Det är även vanligt att vinägern smaksätts med bland annat frukt, bär, nötter eller örter. Då är det oftast vit vinäger som smaksätts.

I matlagning används vinäger på allehanda sätt, till dressing, i majonnäs, till marinering, vid stekning av fisk som blir lite fastare och vitare samt vid stekning av kött.

Se mer
2020-04-21
Vilken vinäger ska jag ha till vad?

Visst kan det kännas som en djungel ibland, Balsamico eller vanlig, röd eller vit, äppelcidervinäger eller crema. Vilken vinäger passar till vad?
En tumregel är: Inget är fel, låt din egen smak styra och du kommer att upptäcka nya härliga smaksensationer.

 

Balsamvinäger – Aceto Balsamico di Modena I.G.P

Aceto Balsamico di Modena I.G.P, balsamvinäger, kan delas in i tre grupper baserat på vinägerns balans mellan syrlighet och sötma. Detta styr hur de ska användas. En mindre söt balsamvinäger passar bra till vardagliga sallader som kräver en mer markerad underton av syra. En mindre syrlig som vardagslyx till lena, söta salladsdressingar där balsamicon framhäver spröda salladsblad och primörer, eller för att förhöja en sås eller marinad. Och, naturligtvis, en riktigt fin balsamvinäger, trögflytande och med stor sötma, för festliga tillfällen. Passar utmärkt till en mustig sås eller som tillbehör till en god ost eller en fruktig dessert. Den färdigreducerade balsamvinägern, Crema di Balsamico, är krämig och fyllig och används både som dekoration och som en fräsch smaksättning på kött, fisk, sallad och ost. Finns i flera olika smakvarianter.

Vit balsamvinäger – Condimento

Den vita balsamvinägern har samma användingområden som den vanliga mörka balsamvinägern. Skillnaden är att den vita balsamvinägern inte färgar din vinägrett eller marinad. Smaken är densamma, mjukt avrundad sötma som balanseras av en markerad syra.

Balsamico di frutta – hur och till vad?

Balsamvinäger framställd från enbart råsaft från frukt och bär. Gjord på traditionellt sätt med en givmild vinägermoder och sakta mognad på träfat. Vinägern får en koncentrerad men len smak med god syra och stor fruktsmak. Balsamico di Frutta får salladen att jubla men är också en utmärkt sås till desserten.

Röd- eller vitvinsvinäger?

Röd och vitvinäger tillverkas båda från en god grund, rött eller vitt vin har sakta fått omvandlas till vinäger. Den röda vinägern är fyllig och vinös vilket gör den till en utmärkt ingrediens i varma grytor och såser, marinad och vinägrett. Den vita vinägern har en mer markerad fruktsyra och är mycket aromrik som ger fräschör i tomatbaserade såser och soppor, kalla såser och dressing. De båda vinägrarna kompletterar varandra väl och kan lätt bytas ut mot varandra i recept, pröva får du se!

Äppelcidervinäger och Balsamvinäger av äpple

Gjord från från äppelcider av solmogna äpplen. Har en stor smak av äpple med mjukt avrundad syra och stor fräschör. Perfekt i vinägretter, tillsammans med bönor, i såser till ljust kött och marinader. Prova också äppelcidervinäger som måltidsdryck, utspädd med vatten.

Vinäger, Riserva

Benämningen Riserva, med en vinägersyra så hög som 7,1%, indikerar att vinägern tillhör den högsta kvalitetsklassen, så kallad ”Aceti Superiori”. Denna vinäger framställs långsamt med naturmetoden av fylliga prima viner, rika på alkohol, frukter och aromer. Efter jäsningen lagras Vinäger i minst 2 år på ekfat (Riserva). Denna metod gör att syrans strama och sträva karaktär mjukas upp och vinets aromer harmonieras med vinägerns.

En Riserva-vinäger är en levande produkt, alltså ej pastöriserad, och den fortsätter att utvecklas och mogna i flaskan. En eventuell bottensats är ett bevis på kvalitet och att den är framställd med naturmetoden. Skillnaden mellan en Riserva med 7,1% vinägersyra och en vanlig vinäger med 6% syra, är att Riservans höga syra upplevs mycket mjukare och rundare. Detta beror på en större koncentration av komplexa arommolekyler som har utvecklats med Riserva-metoden och som tillför större fyllighet och vinkaraktär till produkten.

En god vinäger är inte bara en viktig ingrediens i matlagningen. För välbefinnande kan man späda ut vinäger med vatten och ha den som måltidsdryck. Skillnaden i smaken mellan röd- och vitvinsvinäger är att den röda är lite mer vinös, rund och fyllig. Den vita har däremot en mer markerad fruktsyra med inslag av vanilj från faten.

Se mer
2020-04-21
Risotto, en läcker italiensk tradition

Risotto är en norditaliensk risrätt som älskas inte bara i Italien utan över hela världen. De olika variationerna inspirerar många att tillaga och servera rätten vid familjemiddagar.

Risotto, en läcker italiensk tradition

Risotto har ursprung från de norra delarna av Italien. Det är en italiensk risrätt som tillagas i buljong till en krämig konsistens. Buljongen kan vara av kött, fisk eller grönsaker. I de flesta fall tillagas risotto med smör, vin och lök. I Italien är detta det vanligaste sättet att tillaga riset. Risotto är en traditionell italiensk risrätt som kan serveras som förrätt eller huvudrätt.

Risottons historia

Det finns endast ett fåtal rätter som kan anses vara lika mångsidiga som risotton. Många matälskare anser även den enklaste sortens risotto vara en fyllig, värmande måltid som är rik av smakerna av buljongen som använts, samt de kryddor och örter som lagts till, för att inte nämna parmesanosten och smöret som gör rätten än mer välsmakande.

Risottons ursprung hör ihop med risets historia i Italien. Under medeltiden introducerade araberna riset i Italien och Spanien. Man märkte att det fuktiga klimatet vid medelhavet var perfekt för att odla kortare rissorter. Som resultat av detta gjordes enorma vinster av rishandlare som sålde ris i Genua, Venedig och andra kringliggande städer.

Ris blev populärt, i synnerhet bland de rika då risets pris ännu var orimligt. Så småningom ökade tillgången på kortare rissorter på marknaden och riset blev på så sätt tillgängligt även för de lägre klasserna. Risotto tros ha utvecklats i Milano. Man känner till att Milano hade varit under spanskt styre under nästan två århundraden och ris hade blivit en stapelvara där. Evolutionen av risotton är liknande evolutionen av paellan i Spanien.

Hur risotto än tillagades och serverades, upptäcktes den vara ett utmärkt sätt att använda kortare sorter av ris. Än idag tillagas risotto med de grundläggande ingredienserna: ris, buljong, lök, smör, vin, parmesan och saffran. Nästan vad som helst, som musslor, fisk, tryffel, kalvkött, bläckfisk och annat kan kombineras med denna läckra italienska tradition.

Hur man tillagar risotto

Om du tittar i italienska kokböcker, på internet, eller i matlagningstidningar kommer du upptäcka att det finns många olika recept på risotto med olika ingredienser. Det viktigaste är att man använder sig av den korrekta sortens ris som tillagas genom en standardprocedur. Riset sköljs inte i förväg, eftersom tvätten kan ta bort den stärkelse som behövs för den krämiga konsistensen.

Riset lagas först i lök och smör. Olivolja kan även användas istället för smör. Vitt vin läggs sedan till och ska sugas upp av kornen. När vinet absorberats blandas buljongen i, lite i taget, under omrörning. Att röra om gör att molekylerna i stärkelsen släpper och skapar en mjuk och krämig konsistens. När riset väl tillagats tas kastrullen från värmen och riven parmesanost och smör läggs till för att göra konsistensen än krämigare och mjukare.

Om risotto tillagas korrekt kommer du få en rik och krämig konsistens även om inte grädde läggs till. Detta på grund av stärkelsen som släpper från riskornen. Traditionell risotto har en något flytande textur och serveras i platta tallrikar och bör ätas omedelbart efter servering då den fortsätter att tillagas i sin egen värme och har tendensen att absorbera all vätska vilket gör risotton mjuk och torr.

Olika sorters risotto i Italien

Risotto kommer i olika varianter och de kallas alla vid olika namn. Dessa är några av de olika sorters risotto som serveras i Italien:

1. Risotto al barolo – från Piedmont, med rött vin och ibland korv och borlotibönor.
2. Risotto al nero di seppia – en speciell variant från regionen Veneto, vilken görs av bläckfisk tillagad med bläcksäckarna intakta vilket skapar en svart risotto.
3. Risotto alla milanese – från Milano, tillagas med köttbuljong, benmärg av nötkött, ister och ost, och saffran.
4. Risotto alla zucca – görs med pumpa, muskot och riven ost.
5. Risotto alla pilota – från Mantua, tillagas med korv, fläsk, och parmesanost.

Se mer
2020-04-21
Historien om vår älskade pasta

Pasta har funnits i olika former genom historien och kan spåras 7000 år tillbaka i tiden. Araberna tillverkade torkad pasta på 800-talet för att det skulle hålla under långa resor, men det var först på 1000-talet i Palermo, Italien som pasta började produceras av hantverkare. Till att börja med en exotisk rätt, först på 1600-talet blev pasta basmat i Italien.

Pasta betyder på italienska deg och består av mjöl, vatten eller ägg. I färsk pasta, typiskt för Norditalien, är ägg vanligast, medan i torkad pasta, som är vanlig i Syditalien, används oftast bara vatten. I vissa recept tillsätts även salt och olja till degen.

Vanligt vetemjöl används oftast till äggpasta, medan durumvetemjöl vanligen tillreds med vatten. Durum­vete anses finare och ger en fastare gulaktig deg. Fullkorns­pasta (brun pasta) bakas på fullkornsmjöl som är fiberrikt. Glutenfri pasta tillverkas av majs, ris, eller potatismjöl.
 
Pasta med ägg, t.ex. tagiatelle, pappardelle och tortellini säljs både som torkad och färsk.  Ibland blandas degen med tomat (röd pasta), spenat (grön), saffran (guldgul), eller med bläckfiskbläck (svart). Antalet varianter är stort.

I Sverige används i dagligt tal ordet spagetti i betydelsen pasta, vilket är lite missvisande. Spagetti är en sorts pasta. Detta beror på att makaroni och spagetti var de sorter som först introducerades i Sverige.


 

Visste du detta om pasta?

Pasta?

Ordet pasta härstammar från grekiskans kornmjölsgröt. På italienska betyder det deg - rätt och slätt!
 

Sverigedebuten
Pastan tog sig till Sverige via det franska hovet redan på 1600-talet. I Cajsa Wargs Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber från 1755 hittas det äldsta bevarade pastareceptet, där makaronerna ska kokas i köttsoppa, och sedan stuvas med riven ost och muskot. Mums!
 

Makaroner i aprikos, anyone?
Under 1900-talet byggdes så kallade makaronibutiker i flera svenska städer. 1941 gav de tillsammans ut kokboken 91 olika sätt att tillaga svenska makaroner. Bland annat innehöll kokboken recept på makaroner kokade i aprikossoppa och stjärnmakaroner i gröt med kanel. Blir du sugen på att testa?

 

April april, alla pastaträdsodlare!
Ett av de första aprilskämten på TV sändes 1957 på brittiska BBC – och handlade om just pasta. Inslaget visade en schweizisk familj som plockade spaghettitrådar från ett träd och lät dem torka i solen. En programledare berättade om hur alla spaghettitrådar blev samma längd på grund av odlarnas hårda arbetare. Efter inslaget hörde mängder av tittare av sig för att få råd om hur de bäst kunde odla spaghettiträd. Ett väldigt lyckat aprilskämt, helt klart!


När makaronerna marscherade in
”Låt makaroner gå in när potatisen går ut” löd en reklamaffisch från ICA i mitten av 1900-talet. En slogan som skulle visa sig bli verklighet. Mellan 1960 och 2010 nästan halverades svenskarnas potatiskonsumtion och pastan tog över potatisens självklara plats som kolhydrat på tallriken. Pastan var lättlagad, hade korta koktider och behövde inte tvättas eller skalas. Och 1961 kom det snabbaste alternativet av dem alla – snabbmakaronerna. Från 60 minuters koktid till 3!
 

Sverige ❤ pasta
2008 åt svensken i genomsnitt nio kilo pasta per person och år. 50 år tidigare åt hen inte ens ett kilo. Köttfärssås med spaghetti har sedan 1970-talet varit en av våra mest populära rätter, och 2012 var det den vardagsrätt vi stoppade i oss allra mest.

 

Från penne till ravioli
Penne, farfalle, gnocchi, spaghetti, tagliatelle. Visste du att det finns över 600 olika pastasorter runt om i världen?

 

Pasta vareviga dag
Jo, det är sant. De flesta italienare påstår sig äta åtminstone en portion pasta varje dag.



 

Pasta är mycket mer än bara pasta. Det är mer än bara makaroner, skruvar och spaghetti. Pasta är en filosofi, en måttstock för levnadsstandard, tradition och sammanhållning. Pasta är Italiens livskraft och vart du än reser i Italien, finns det ett unikt sätt att äta sin pasta på, ett obestridligt sätt att kombinera såser med olika typer av pasta, och vanor för med vem man äter vilken pasta.

I Italien vet man bäst

Från norr till söder, öst till väst – Italien vet bäst när det kommer till pasta, hur den ska lagas, serveras och komplementeras. Några gånger enas italienarna om en huvudrätt eller en tradition, andra gånger står de fast vid sina regioners eller familjers unika kännetecken genom specialframställda pastatyper och såser.

Det är till exempel därför man på restaurangerna i Veneto ofta hittar pastatypen bigoli vilken påminner om en tjockare spaghetti, och som allra helst lagas och serveras med en sås gjord på and. På samma vid bör du unna dig den lokala pastatypen trofie om du befinner dig i Ligurien. Trofie är en smal och lång pastatyp, som tvinnas ihop under framställningen, och som ofta hittas på menyerna som trofie al pesto, det vill säga serverad med regionens favoritsås, pesto. Regionen Emilia-Romagna är känd för sin tortellini och andra fyllda pastasorter, samt de breda platta tagliatelle som ska serveras med köttsåsen ragù.

Regionala traditioner

Ta du dig längre ner i landet till Toscana, finns här en säregen pastasort, pici, som är lite fylligare hemlagade spaghetti, dock kortare än vanlig spaghetti. Och i Lazio är regionalrätten bucatini all’amatriciana vilket är ihåliga spaghetti serverade med en bacon-, ost- och tomatsås. På Sardinien kommer du inte undan deras lokala gnocchi, som på lokal dialekt heter malloreddus, och endast kan och får tillagas alla Campidanese (med tomatsås och sardinsk korv). På ön äter man dessutom culurgionis, som är en typ ravioli fylld med pottis och pecorino, och som traditionellt serveras med tomatsås.

I den sydligaste delen av Italien, på Amalfikusten, lagar husmödrarna scialatielli som liknar en platt spaghetti och som serveras med frutti di mare (skaldjur). I Italiens klack, Apulien, är köket känt för sina orecchiette (små öron), som traditionellt serveras med rovor, kallade cime di rapa.

Vilken pasta till vilken sås?

När du således har tagit dig från norr till söder i Italien, och ätit dig igenom alla finurliga pastatyper, finns det vissa oskrivna regler som är gemensamma för hela landet. Som huvudregel kan du komma ihåg detta: korta pastatyper kombineras med grönsakssåser, krämiga såser som grädd- eller ricottasåser, och köttsåser med köttfärs; dock kommer en italienare ALDRIG kombinera pastatypen penne (som anses vara en kort pastatyp) med Carbonarasås även om den anses vara en krämsås – denna sås ska alltid serveras till spaghetti. Således kommer en italienare också hellre avstå från en god hårdag än att servera dig frutti di mare med penne eller annan pasta corta (alltså korta pastatyper).

Pasta lunga – den långa pastan – såsom spaghetti och tagliatelli kan som tumregel serveras med alla typer av såser; fisk, kött, grönsaker, krämsåser, oliver och så vidare. Men kom ihåg att pasta lunga kräver en stark sås med stor smak och massor av olja, så att den inte klistrar ihop.

Men det är naturligtvis inte bara så enkel: därnäst skiljer man nämligen mellan hemlagad och fabriksproducerad pasta, pasta med ägg och pasta med fyllning, pasta som är smal och pasta som är bred, pasta med hål, och pasta som är platt. Bland annat använder man lång pasta med hål i, såsom bucatini och fusilli, till grönsakssåser med örter och tomatsåser med grönsaker i. De tunna spaghettityperna som capelli d’angelo används primärt med vita såser – alltså lagade på smör, ost och ägg. Pasta lagat på ägg gör sig bäst med såser lagat på vildkött eller delikata såser med grädde, ärtor och skina, nötter eller tryffel. Och reglen för de små, kort och platta pastatyperna är, att de används med krämiga såser med grädde, ost, örter och passande grönsaker. De riktigt korta pastatyperna serveras med linser och baljväxter i alla möjliga variationer. Och tagliatelle ska alltid serveras med ragù!

Vilken pasta ska man servera till vem?

När man då äntligen har beslutat sig för vilken typ av pasta som ska förberedas med vilken sås, ska man också tänka på etiketten om när man äter vad, och med vem. Den enkla vardagsversionen av spaghettin ”Spaghetti olio e aglio” avnjuts allmänt när man samlas med vännerna kring bordet efter en lång och festlig kväll på stan. Och även om detta är en enkel rätt (spaghetti med olja och vitlök) som passar utmärkt tillsammans med vännerna, ser serverar man traditionellt sett aldrig enkla rätter som t.ex. pasta med kikärtor eller bönor till sin gäster, då det betraktas som fattigmansmat. Det är alltså skillnad på enkelt och enkelt.

 

Se mer
2020-04-21
Pastasallad med Kyckling & Ekologisk Pesto

Kall kyckling med kokt pasta smaksatt med ekologisk pestosås blir en klassisk och god pastasallad.
Servera varm, ljummen eller kall!

Ingredienser:
300 g Arcobaleno Farfalle
1 rödlök
1 dl Kalamata Oliver Hela
15 cocktailtomater eller 1 stor kvisttomat
150 g fetaost
3 kycklingfiléer
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk Extra Virgin Olivolja Anfora EKO
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl hackad bladpersilja
40 gram blandad sallad

Tillagning:
1. Salta och peppra kycklingfiléerna, banka ut dem lätt och bryn dem runt om i olivoljan. Sänk till medelvärme och täck över med lock eller folie.
2. Låt steka sakta i 10 minuter.
3. Koka under tiden pastan al dente enligt förpackningen. Häll av i durkslag och skölj kall. Lägg i en stor skål.
4. Skala, dela och skiva rödlöken.
5. Dela tomaterna.
6. Skär fetaosten i tärningar eller smula den.
7. Skär kycklingköttet i tärningar.
8. Blanda pastan med den ekologiska peston, rödlök, tomater, ost, oliver, olivolja, vinäger, hackad persilja och kyckling i skålen.
9. Smaka av med salt, vitpeppar samt ev. mer vinäger.
10. Blanda i lite sköljd blandad sallad.
11. Servera pastasalladen med ett gott bröd. Förvara kallt om den ska serveras senare.

Se mer
2020-03-18
Sirapstårta med Flutter Scotch chokladtryffel

För 6-8 pers

Tillagningstid ca 40 minuter + 30min i kyl

Ingredienser:
350g söt pajdeg
350g Vaniljsirap
1 citron, juice och rivet skal
4 ägg
25g ströbröd
200g Monty Bojangles Flutter Scotch chokladtryfflar, grovt hackade

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 180°C
2. Tryck ut pajdegen i en smörad pajform, låt vila en halvtimme i kylen.
3. Blanda ned citronjuicen och skalet i sirapen.
4. Vispa äggen i en separat skål och häll i sirapsblandningen.
5. Tillsätt ströbrödet.
6. Häll ned smeten i pajformen och tillaga i ugn 20-25 minuter tills den får en gyllene färg.
7. Låt svalna i 10 minuter och smula över de hackade chokladtryfflarna.
8. Servera!

Se mer
2020-02-24
Citronfudge med frystorkade jordgubbar

 

Ingredienser:
120 g marshmallows
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft pressad
2dl strösocker
50 g smör
100 g vit choklad
1 st citron rivet skal
Ekologiska Frystorkade Jordgubbar

Tillagning:
1. Lägg alla ingredienserna (utom chokladen och citronskalet) i en teflonkastrull och låt smälta samman på svag värme.
2.  Sjud sedan på medelhög värme 10-15 minuter tills den blir en knäckliknande smet.
3. Tag från värmen och rör ner citronskal och chokladen.
4. Lägg frystorkade jordgubbar i botten på en form klädd med bakplåtspapper.
5. Häll sedan över smeten och strö till sist över lite frystorkade jordgubbar.
6. Låt kallna i kylskåp ett par timmar.
7. Skär upp och njut!

Se mer
2020-01-27
Pannkaka med chokladtryffel

Den ultimata chokladpannkakan!
Monty Bojangles chokladtryfflar i pannkakssmeten gör detta till årets pannkaksrecept.

För 2 pers

Ingredienser:
2 ägg
5 msk mjölk
150g vetemjöl
2 msk socker
en nypa salt
100g Monty Bojangles chokladtryfflar i din favoritsmak

Tillagning: 
1. Vispa ihop mjölk och ägg.
2. Blanda vetemjöl, socker och salt i en större skål, gör en grop i mitten och häll i ägg-och mjölk-blandningen.
3. Vispa ihop.
4. Rör i chokladtryfflarna, grädda sedan smeten i en non-stick panna 1-2 minuter på varje sida, tills de blivit fluffiga och gyllene.
5. Servera varma med glass, sirap eller honung.

Se mer
2019-10-28
Köttsoppa med Rödbeta & Äpple

Proteinrikt kött tillsammans med nyttiga rotsaker och äpplen piggar upp och ger energi.

4 Port

Ingredienser:
1 msk Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
250g magert nötkött, ansat på fett och tärnat
1 lök, finhackad
600g färska rödbetor, grovt rivna
1 stor morot, grovt riven
1 äpple
1 tsk Mild Paprikakrydda
1 tsk hel kummin
1 tsk fänkålsfrön
1 liter köttbuljong
1 msk rödvinsvinäger
150g grekisk yoghurt
2 msk hackad färsk dill
salt och peppar

Tillagning: 
1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull, lägg i köttet och bryn det runt om på medelvärme i 5 minuter.
2. Tillsätt löken och stek i 5 minuter under omrörning, tills den fått färg.
3. Tillsätt rödbetor, morot och rivet äpple.
4. Strö över paprikapulver, kummin, och fänkålsfrön, häll därefter i buljongen.
5. Tillsätt vinägern och koka upp under omrörning.
6. Sjud under lock, rör om då och då, i 45 minuter eller tills köttet är mjukt.
7. Smaka eventuellt av med salt och peppar när soppan är klar.
8. Häll upp soppan i varma skålar, garnera med yoghurt och dill, servera genast.

Se mer
2019-10-28
Lentejas con chorizo

Linser med chorizo är rätt och slätt namnet på den här rätten med spanskt ursprung.
Rustik soppa som klarar sig själv på spisen medan du gör annat.

Ingredienser: 
3,5 dl linser
250 g chorizo, skivad
4 vitlöksklyftor, oskalade
en stor potatis, skalad och tärnad
2 morötter, skalade och tärnade
½ lök, hackad
Vatten eller grönsaksbuljong
1 msk Rökt mild Paprikakrydda
Extra Virgin Olivolja Anfora Arcobaleno
Salt

Tillagning: 
1. Skölj linserna.
2. Lägg linser, chorizo, vitlöksklyftor, morötter och potatis i en stor kastrull.
3. Häll över vatten eller buljong, så det täcker och blir minst tre fingrar över ingredienserna.
4. Koka upp och låt sjuda utan lock, rör om ibland.
5. Stek löken i olivoljan tills den fått färg, krydda med paprikan.
6. Häll över löken i kastrullen, salta.
7. Låt koka i 45 minuter.
8. Ta upp vitlöken med en hålslev, skala och pressa den, och häll tillbaka i grytan.
9. Servera!

Se mer
2019-10-22
Brownies

Receptet gäller för 24 st

Ingredienser:
100g Hasselnötter Piemonte
200g smör
1½ dl Kakaopulver Valrhona
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Tillagning: 
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20*30 cm.
3. Hacka nötterna.
4. Smält smöret och rör ner kakao.
5. Rör ihop ägg och socker i en bunke.
6. Vänd ner kakaoblandningen, salt, vaniljpulver, nötter och mjölet blandat med bakpulver.
7. Bred ut smeten i formen.
8. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min.
9. Låt svalna och skär kakan i rutor. Förvara i kyl.

Se mer
2019-10-22
Krämig vegetarisk gryta med dijonsenap dragon

Ingredienser:
1 kg potatis, gärna rödskalig
olivolja Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
600g quornbitar
0,5tsk salt
0,5tsk peppar
2 msk rapsolja, att steka i
3 klyftor vitlök
1 gul lök
4 dl crème fraiche (kan bytas till havre fraiche)
2 tsk mörk soja
1 msk äppelcidervinäger
4 msk dragon, torkad
2 msk grönsaksfond
2 msk Dijonsenap Dragon 
8 soltorkade tomater, klippta i bitar

Till servering
Blandad sallad

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva potatisen i 0,5 cm skivor.
3. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Salta potatisen. Ringla över olivolja. Baka i ca 25 minuter.
4. Salta och peppra quorn och stek den sedan i rapsolja.
5. Hacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök i stekpannan med quorn på medelvärme i ca 5 minuter.
6. Tillsätt quorn, vinäger, crème fraiche, dragon, fond, senap och soltorkade tomater.
7. Rör om så allt blandas väl. Låt puttra 5 minuter.
8. Servera med potatisen och gärna en sallad.

Se mer
2019-10-22
Svensk Pizza med Salami & Oliver

Ingredienser:
16 skivor bröd (Tex Pågen Äntligen ca: 40 g/st)
160g riven västerbottenost
3dl Passata Tomatsås Pomodori
160g Svarta Picholine Oliver
400g skivad Salami Black Garlic
240g Buffelmozzarella DOP
1 kruka färsk basilika

Tillagning: 
1. Lägg brödskivorna på bakplåtar.
2. Fördela västerbottenosten över brödet och grädda i ugn 2 minuter på 225°.
3. Bred på ett tunt lager tomatsås.
4. Lägg sedan på oliver, salami och mozzarella på toppen.
5. Grädda i ugn 5 minuter på 225°.
6. Strimla basilika och strö över.
7. Servera!

Se mer
2019-10-22
Lyxig Tryffeldipp

Ingredienser:

Dipp
2 dl crème fraiche (34 %)
0,5-0,75 dl Parmigiano Reggiano, riven
0,5 krm salt
0,5 tsk Svart Tryffelolja

Servering
200 g lättsaltade krispiga chips

Tillagning:
1. Blanda ihop crème fraiche, riven parmesan och salt.
2. Smaksätt med tryffelolja, droppa helst i lite åt gången och smaka av.
3. Servera dippen med lättsaltade chips.

Se mer
2019-10-22
Vegansk Lasagne

Vegansk lasagne är inte bara nyttigt och väldigt gott, det är dessutom väldigt enkelt att laga!
I det här receptet har vi gjort en härlig fyllning med morötter, lök och squash och toppar sedan lasagnen med tofu, pinjenötter och cocktailtomater. Mumma!

Antal portioner 4

Ingredienser:
Grönsaksfyllning
3 st morötter
2 st gula lökar
1 st squash
Extra Virgin Olivolja Anfora EKO
1.5 msk basilika
1 krm cayennepeppar
1 msk Rökt Mild Paprikakrydda
0.5 tsk salt
2 burkar krossade tomater

Vit sås
5 g mjölkfritt smör
4 msk vetemjöl
8 dl sojadryck
2 krm salt
1 krm Santa Maria Vitpeppar Malen

Montering av lasagnen
1 paket äggfria lasagneplattor
250 g naturell tofu
1 ask cocktailtomater

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 220 °C.
Grönsaksfyllning
2. Skala och finriv morötterna. Finhacka löken och tärna squashen.
3. Fräs alla grönsaker mjuka i olja en stor stekpanna.
4. Tillsätt kryddor och krossade tomater. Låt såsen koka ihop ca 4 minuter på svag värme.
Vit sås
5. Smält mjölkfritt smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme och rör ner mjölet.
6. Tillsätt mjölken lite i taget, vispa hela tiden och låt såsen koka upp.
7. Tillsätt kryddor och låt såsen koka ca 2 minuter.
Lasagne
8. Skiva tofun tunt och fördela i såsen.
9. Varva grönsaksfyllning, sås och lasagneplattor i en stor, smord ugnsfast form (ca 2.5 liter). Avsluta sista lagret med vit sås.
10. Toppa med halverade cocktailtomater.
11. Strössla över pinjenötter och dra ett varv Santa Maria rocksalt över lasagnen.
12. Tillaga lasagnen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Stick i lasagnen med sticka eller smal kniv för att se så den är mjuk och genombakad samt har fin färg på ytan.
13. Garnera med färsk basilika och servera med grönsallad.

Se mer
2019-10-09
Linguine med ekologisk Pesto alla Genovese, haricots verts och potatis

Linguine kommer precis som peston ursprungligen från Genua i Ligurien och är gjord för att fånga upp smakerna i den klassiska gröna såsen.

För 4 Pers

Ingredienser:
200g haricots verts
2 mellanstora potatisar
400g Linguine
Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
Parmesan
Pesto Genovese EKO

Tillagning: 
1. Skölj bönorna och koka dem i saltat vatten, ställ åt sidan.
2. Skala och tärna potatisen och koka i rikligt med saltat vatten.
3. När potatis nästan är klar, lägg i pastan och låt den koka med.
4. Låt potatisen och pastan rinna av tillsammans, lägg i en skål tillsammans med bönorna, ¾ av pestoburken och strö lite riven parmesan över.
5. Servera!

Se mer
2019-10-09
Vegolasagne med ekologisk Pesto alla Genovese

Fantastisk vegolasagne med rökt scamorza och ekologisk basilikapesto.

För 4 Pers

Ingredienser:
400g Lasagneplattor
500ml bechamel
200g mozzarella
200g rökt scamorza
200g Pesto Genovese EKO
100g Parmigiano Reggiano

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 180°.
2. Gör i ordning bechamelsåsen och täck med plastfolie för att hålla den fräsch.
3. Tillaga lasagneplattorna efter anvisningarna på paketet.
4. Tärna mozzarella och scamorza, riv parmesanosten grovt.
5. Blanda ner peston i bechamelsåsen, häll i lite mjölk om blir det för tjockt.
6. Stryk ut pesto- och bechamel-blandningen i botten på en gratängform, sedan ett lager lasagneplattor, och till sist osten. Varva tills allt är slut, och avsluta med ett tjockt lager bechamel och pesto.
7. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, vänta 5/10 minuter efter du tagit ut den innan du serverar den.

Se mer
2019-10-07
Pissaladière

För 4 pers

Ingredienser:
en stor klick smör
Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
3 stora rödlökar, tunt skivade eller skurna i klyftor
2 msk NoMu Provencal rub
1 pkt färdig smördeg
1 burk sardeller
8 soltorkade tomater, hackade
12-16 Svarta Picholine Oliver, hackade
havssalt
svartpeppar
färsk basilika, till garnering
Pesto Genovese Eko

Tillagning:
1. Smält en klick smör tillsammans med en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna.
2. Tillsätt lök och NoMu Provencal rub och bryn några minuter.
3. Sänk värmen och stek i 20 minuter eller tills löken mjuknat och blivit söt i smaken. Ta av från plattan och låt svalna.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Rulla försiktigt ut smördegen till en rektangel på ½ cm tjocklek och vik upp ut en kant på ca 2cm runtom. Fördela löken jämnt över degen och lägg sardellerna i ett rutnät ovanpå. Strö över de hackade oliverna och tomaterna. Krydda med havssalt och svartpeppar. Var sparsam med saltet eftersom sardellerna har en naturlig sälta.   
6. Tillaga i ugn i ca 20-30 minuter, tills degen fått färg.
7. Ta ur ugnen och låt svalna lite innan du garnerar med färsk basilika och några klickar pesto innan servering.

Se mer
2019-10-07
Grönsakssoppa med brödkrutonger

En grönsakssoppa är inte bara mättande och värmande såhär på höstkanten, det är också ett perfekt sätt att rensa bland grönsakerna i kylskåpet.

För 4 Pers

Ingredienser:
Soppa:
1 msk Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
1 msk smör
1 lök
½ purjolök
1 tsk NoMu One For All rub
1 krossad vitlöksklyfta
2 skalde stora morötter
2 stjälkar selleri
250g skalad potatis
1 burk ekologiska krossade tomater
1 tsk socker
5 dl grönsaksbuljong
2 burkar cannellinibönor, sköljda och avrunna
½  squash
en klick crème fraiche eller grädde

Krutonger:
5 skivor ciabatta, tärnad
2 msk extra jungfruolivolja

Tillagning:
1. Tärna grönsakerna.
2. Värm olivolja och smör i en stor gryta och fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig.
3. Lägg i purjolöken, NoMu One For All krydddan och vitlöken och låt bryna en minut eller två.
4. Häll sedan i potatis, selleri och morötter, rör om ordentligt och låt puttra tills de mjuknat.
5. Häll i tomaterna, sockret, cannellinibönorna och grönsaksbuljongen, lägg på locket. Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna är genomkokta.
6. Lägg i den tärnade squashen och låt koka med i ca 5 minuter.
7. Ta soppan av plattan och mixa slät med mixerstav, smaka av med salt och peppar vid behov.
8. Häll i en skvätt grädde eller en klick crème fraiche vid servering.

För att göra krutonger:
1. Lägg den tärnade ciabattan i en het stekpanna och häll över olivoljan.
2. Rör om ordentligt och stek tills brödet blir gyllene och krispigt.
3. Gör krutongerna precis innan servering så de håller sig krispiga.

Se mer
2019-06-18
Picanha på Rostad Ciabatta med Senapsgrädde

Pichanha är en styckdetalj med ursprung i Brasilien som börjat bli populär här hemma.
Fråga efter rostbifflock med kappa (fettrand) i butik.

Tillagningstid 55 min
För 4 pers

Ingredienser:
Senapsgrädde:
2,5 dl grädde
3 msk Dijonsenap Finmalen (eller mer för dig som föredrar starkare smak!)
En liten näve hackad bladpersilja
Svartpeppar

Picanha:
1 Picanha (rostbifflock med kappa)
Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
NoMu BBQ Rub

Ciabatta toast:
1 Ciabatta
Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
En näve ruccola

Tillagning: 
1. Häll grädden i en liten kastrull och sjud över medelvärme tills den kokat ner till en tredjedel. Ju längre du kokar desto tjockare blir såsen.
2. Ta av kastrullen från plattan och vispa i senap och persilja, smaka av med svartpeppar och ställ åt sidan.
3. Skär ut ett rutmönster i fettet på rosbifflocket, krydda generöst med NoMu BBQ Rub, gnugga sedan in olivoljan.
4. Grilla 3 minuter per sida för medium rare, lägg till 2 minuter per sida om du hellre vill ha medium. Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.
5. Värm på senapsgrädden och pensla några skivor ciabatta med olivolja. Grilla dem sedan lätt.
6. Skär köttet i tunna skivor och lägg på brödet tillsammans med en klick senapsgrädde och garnera med ruccola. Servera genast

Se mer
2019-05-27
Kall Tomat- & Basilikasoppa

För 4 pers

Ingredienser:
4 mogna tomater
10 färska basilikablad
1 färsk lök
1/2 grön paprika
2 msk Sherryvinäger
4 msk Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
1 krm salt
Några rundor med pepparkvarn
80 g Parmigiano Reggiano, riven

Tillagning:
1. Skölj och skala alla grönsaker.
2. Lägg alla ingredienser utom parmesan i mixerskålen och mixa slätt. Verkar soppan tjock kan du tillsätta lite vatten och mixa igen. Smaka av.
3. Häll upp i bodegaglas och ställ kallt.
4. Förvärm ugnen till 200°. Lägg ut cirklar av parmesan på en plåt med bakplåtspapper, skjut in en tandpetare av trä i varje. Värm i ugnen i 4 minuter, låt svalna helt innan du tar loss ”parmesanklubborna” från pappret.
5. Dekorera varje glas med en parmesanklubba och en bit färsk parmesan. Klart att servera!

Se mer
2019-05-27
Smörgås med chèvre, avokado och hallon

För 4 pers

Ingredienser:
4 skivor lantbröd
1 avokado
4 till 6 hallon
3 syltlökar
Färsk getost
2 msk Extra Virgin Olivolja Anfora Fantasia
1 msk Champagnevinäger
Salt
Nymald peppar

Tillagning:
1. Skär syltlöken och avokadon i skivor.
2. Bred färsk getost på fyra skivor lantbröd.
3. Lägg på avokado, syltlök och bitar av hallon.
4. Salta och peppra.
5. Blanda olivoljan och vinägern ordentligt och häll över smörgåsarna.
6. Servera och njut!

Se mer
2019-05-09
Lime & Kokoscheesecake

Denna sammetslena cheesecake är superlätt att göra och ett underbart sätt att använda Thursday Cottages krämiga curd. Receptet funkar lika bra med deras Lemon Curd, byt bara ut en lime mot en citron i ingredienslistan. Kokosen i cheesecakebottnen kan även bytas ut mot några teskedar torkad ingefära eller kardemumma för den som föredrar det. Bered den helst en dag i förväg.

Tillagningstid: 30 Min + 6-24 timmar i kyl
För 8-10 Pers

Ingredienser:
Till botten
200g söta kex (ex. Brago)
75g smält smör
1 msk riven kokos

Till smeten
1 Burk Thursday Cottage Lime Curd
500g mascarpone
Rivet skal och juice av 1 lime
Florsocker till dekor

Tillagning:
1. Förvärm ugnen till 180°C
2. Smörj kanterna på en springform på 20cm och täck botten med bakplåtspapper.
3. Lägg kexen i en fryspåse och krossa dem med en brödkavel.
4. Häll i en skål tillsammans med kokos och smör, blanda väl.
5. Pressa ner i botten på bakformen.
6. Grädda i ugn 15 minuter, ställ åt sidan och låt svalna.
7. Mixa lime curd, mascarpone, limeskal och juice väl.
8. Häll smeten över kexbotten och jämna ut med baksidan av en sked.
9. Ställ i kylen och låt stelna i mellan 6 till 24 timmar, ju längre desto bättre.
10. Ta bort kanten på formen innan servering och sikta över florsocker.

Se mer
2019-04-15
Cavatelli med bläckfisk och bondbönscreme

Extra Virgin Anfora Fantasia med sin subtila smak gifter sig perfekt med den milda bläckfisken. Toppa gärna med hackad tomat vid servering.

För 4 personer
Tid 40 minuter + 10 timmar för bondbönorna

Ingredienser:
320 gram Cavatellipasta
500 gram torkade bondbönor
200 gram bläckfisk
50 gram selleri
30 gram lök
Extra Virgin Anfora Fantasia 
1 klyfta vitlök
färsk persilja

Tillagning:
1. Blötlägg bondbönorna i 10 timmar.
2. Skölj av bönorna och häll i en kastrull tillsammans med vatten, selleri, lök och salt. Låt sjuda i 30 minuter.
3. Ta bort från värmen när sellerin och löken är genomkokt och mixa tillsammans med olivolja till en slät puré.
4. Skölj och rensa bläckfisken under rinnande vatten, skär i bitar.
5. Värm 2 msk olivolja i en panna och bryn vitlöken, lägg i bläckfisken och låt steka några minuter.
6. Koka pastan al dente och vänd sedan ner den i bläckfisksåsen.
7. Portionera ut bondbönspurén på tallrikar och häll över bläckfisksåsen. 
8. Ringla över olivolja och servera.

Se mer
2019-03-28
Ugnsbakad lax med grönsaker och inlagd citron

Stressiga dagar är ugnsrätter som himlasända. Med det här enkla receptet fixar du snabbt och lätt en näringsriktig måltid. Laxen bidrar med omega-3 och grönsakerna ger en välkommen vitaminboost.
 

Tillagningstid 40 min
Till 4 Pers

Ingredienser:
4 laxfiléer
20 körsbärstomater
250g champinjoner
200g sockerärter
4 klyftor Inlagda citroner från Marocko 
1msk riven ingefära
rostade sesamfrön

till såsen:
2msk sesamolja
3msk soja
3msk teriyakisås
Svartpeppar
Himalayasalt

Tillagning:
1. Förvärm ugnen till 200°C.
2. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform tillsammans med svampen, sockerärterna och körsbärstomaterna.
3. Pressa citronklyftorna över och lägg dem sedan i formen med resten av grönsakerna.
4. Strö över den rivna ingefäran.
5. Häll samman ingredienserna till såsen och rör om, häll över ugnsformen.
6. Strö över sesamfrön och blanda alltsammans ordentligt med händerna.
7. Grädda i ugn i 20 minuter.
8. Servera!

Se mer
2019-03-13
Gratinerad potatis med kantarell och snigel

Gratinerad potatis med kantarell och snigel

För 4 personer
Tillagningstid 30-45 minuter

Ingredienser:
4 stora potatisar
24 Helix Bougorgne Sniglar
50g kantareller
Ströbröd

Till vitlöksbéchamel:
2,5 dl mjölk
25 g smör
1 msk mjöl
2 klyftor hackad vitlök
2 msk hackad färsk persilja

Tillagning:
1. Tvätta potatisen ordentligt men lämna skalet på.
2. Ångkoka i 20 minuter, låt svalna. Dela dem sedan på längden och gröp ur dem.
3. Låt sniglarna (och kantarellerna, om du använder konserverade) rinna av, skär kantarellerna i bitar.
4. Garnera varje potatishalva med 3 sniglar och en tesked kantareller.
5. Förvärm ugnen till 200°C.
6. Förbered vitlöksbéchamelen genom att smälta smöret i en kastrull på låg värme. När det är helt smält häll i mjölet och vispa kraftigt. Häll i en tredjedel av mjölken under omrörning, fortsätt hälla i mjölk och vispa tills den är slut.
7. Rör ned den hackade vitlöken och persiljan, blanda väl.
8. Häll bechamelen över potatisen, strö över ströbröd och lägg i en gratängform.
9. Grädda i ugn 5-10 minuter, tills de blivit gyllene.
10. Servera!

Se mer
2019-03-07
Hallon & Gincocktail

En uppfriskande Hallon- & Gincocktail, perfekt som aperitif

Till en cocktail
4 cl Gin
1 cl Hallonvinäger
1 cl Hallonlikör
2 tsk råsocker
5 frysta hallon
Tonic No 1 London Tonic

Så här gör du:
1. Häll gin, hallonvinäger, hallonlikör och råsocker i ett glas.
2. Blanda noggrant.
3. Tillsätt några isbitar och de frysta hallonen, tillsätt sedan tonicen.
4. Dekorera med mintlöv och en remsa citronskal.
5. Njut!

Se mer
2019-03-07
Rödbetspålägg

Lyxa till vardagen med ett hemmagjort pålägg med smak av rödbetor. Funkar såklart lika bra som dipp till grönsaker eller chips!

För 4 Pers

Ingredienser:
1 kokt och skalad rödbeta
50g cashewnötter
2 msk Hallonvinäger
2 msk grädde
1 msk hasselnötsolja
salt & espelettepeppar*

Tillagning:
1. Krossa cashewnötterna i en mixer.
2. Tillsätt bitar av rödbeta, hallonvinäger, grädde och hasselnötsolja.
3. Smaksätt med salt och espelettepeppar, mixa en gång till för att blanda. 
4. Krydda igen efter behov.
5. Servera!

*Kan bytas ut mot Aleppopeppar eller vanlig paprika

Se mer
2019-03-07
Tiramisu med Hallonvinäger

Somrig tiramisu med jordgubbar, björnbär och hallon. Hallonvinäger ger den här efterrätten ett extra lyft.

För 4 Pers

Ingredienser:
300g jordgubbar
100g hallon
100g björnbär
2 msk Hallonvinäger
2 msk florsocker
250g mascarpone
2 färska ekologiska ägg
8st Kex Savoiardi Vicenzovo
½ dl strösocker
½ vaniljstång
Myntablad till dekoration

Tillagning:
1. Lägg undan 2 jordgubbar, 4 björnbär och 4 hallon till dekoration.  
2. Skär reste av jordgubbarna i bitar och koka dem tillsammans med några hallon, hallonvinäger och florsocker i 15 minuter till en kompott.
3. Sila kompotten (spara saften!) och låt svalna till rumstemperatur.
4. Vispa äggvitan fast. Vispa mascarpone, strösocker och äggulor och fröerna från vaniljstången.
5. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan i mascarponekrämen.
6. Lägg ett kex i botten på 4 formar, häll över en matsked vardera av jordgubbssaften och täck med mascarponekräm.
7. Lägg i ett nytt lager kex och jordgubbskompott, lite jordgubbsaft, björnbär och hallon och avsluta med mascarponekrämen.
8. Ställ kallt i ett par timmar.
9. När det är dags att servera dekorerar du med bären du sparat och några blad mynta.

Se mer
2019-03-07
Krämig Vinägrett med Champagnevinäger

Perfekt till en somrig sallad med krispiga blad, majs, tomater och haricots vert.

För 4-6 Pers

Ingredienser:
1,5 dl syrad grädde
2 msk grädde
2 msk Champagnevinäger
1 msk flytande honung
1 msk hackad gräslök
Salt
Peppar

Tillagning:
1. Blanda filmjölk, grädde, champagnevinäger och flytande honung i en skål, vispa upp.
2. Tillsätt hackad gräslök, salt & peppar.
3. Förvara kallt till servering.

Se mer
2019-02-22
EXOTISK PANNA COTTA

Panna cotta är en klassiker som alltid funkar, den ser bra ut på tallriken och den smakar ljuvligt.
Den syrliga smaken av ananas ger en läcker tropisk touch och lyfter desserten till nya höjder.

Tillagningstid: 20 Min + 6 Tim i kyl
För 4 Personer

Ingredienser:
Till Panna Cotta

1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
20 g vaniljsocker (ca 1 & ½ msk)
2 dl Dessertsås Ananas & Kokos
3 ark gelatin (4g)
Garnering
4 skivor ananas
Citrongräs
Kokosflingor
2 dl Dessertsås Ananas & Kokos

Tillagning:
1. Blötlägg gelatinarken i en skål kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och dessertsås med vaniljsockret.
2. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i de mjuknade gelatinarken, rör om så de löses upp helt.
3.  Fördela gräddblandningen i 4 formar och ställ in i kylen i 6 timmar.
4. Skeda upp Ananas & Kokos-sås på desserttallrikar och vänd över pannacottan
5. Toppa din dessert med färsk ananas, kokosflingor och citrongräs.
6. Servera och njut!

Se mer
Gourmetrummet®

Gourmetrummet levererar delikatesser med fantastisk smak & design direkt hem till dig.

delikatesser på nätet
Säker e-handel med


delikatesser på nätet

dhl_logo klarna_logo mastercard_logo visa_logo

delikatesser på nätet